Andalusisk Gazpacho – en välsmakande del av historien för ett varmt klimat

Andalusisk Gazpacho – en välsmakande del av historien för ett varmt klimat

Gazpacho är en traditionell spansk soppa gjord av råa grönsaker som serveras kall. Soppan har sitt ursprung i den södra delen av Spanien, närmare bestämt i Andalusien. Gazpacho är vanligtvis gjord med en blandning av tomater, gurkor, lök, vitlök, bröd, olivolja, vinäger och vatten. Se recept nedan.

Rätten garneras ofta med tärnade grönsaker, såsom tomater, gurkor och lök. Gazpacho är en uppfriskande och hälsosam soppa som är perfekt för en varm sommardag.

Gazpacho kommer ursprungligen från Andalusien?

Även om Gazpacho tros ha sitt ursprung från Andalusien, närmare bestämt staden Cadiz, är rättens verkliga ursprung faktiskt okänt.

Vissa teorier säger att rätten är en moderniserad version av en romersk maträtt, känd som “Moretum”, gjord med olivolja, salt, vinäger och örter. Andra föreslår att rätten kan ha arabiska influenser, eftersom arabiska recept med vitlök och vinäger är populära i Medelhavet.

Oavsett Gazpachos verkliga ursprung och historia har soppan blivit en älskad stapelvara i det spanska köket och är en populär rätt över hela världen. Den har haft en lång historia i Spanien och tillverkas nu till och med med olika ingredienser beroende på vilken region den är gjord i. Från andalusisk stil, som är gjord av kantfritt vitt bröd, till kastiliansk stil, som är gjord av gammalt bröd, så är Gazpacho både mångsidigt och smakrikt.

Ordet “gazpacho” kommer från det arabiska ordet “الغصابة” 

Ordet “gazpacho” kommer från det arabiska ordet “الغصابة”, som betyder “hackad”. Gazpacho tros komma från det arabiska ordet “ghazzabiyya”, som är en soppa gjord av gammalt bröd, vinäger, olivolja, vitlök och örter.

En annan teori tyder på att receptet fördes till Spanien av morerna. Man tror att morerna skulle göra en liknande soppa och servera den kall på sommaren, eftersom den brutala värmen i södra Spanien skulle göra varm mat mindre önskvärd.

Idag är rätten fortfarande populär i stora delar av Spanien, såväl som andra länder som Portugal, Latinamerika och Italien. Gazpacho görs på olika sätt över hela världen, där varje kock anpassar den efter sin egen smak. På så sätt har rätten blivit den älskade och varierade måltid vi njuter av idag.

Recept

Andalusisk Gazpacho

Ingredienser

1 kg tomater
1 rödlök
1 gurka
3 vitlöksklyftor
4 matskedar extra virgin olivolja
1 kopp (250 ml) vatten
Salt och svartpeppar efter smak
2 skivor vitt bröd utan kant
3 msk sherryvinäger

Hur man gör det

1.Tvätta och hacka alla grönsaker. Skala den om du vill eller låt den vara som den är.

2.Skär det kantfria brödet i små bitar. Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare inklusive bröd, grönsaker, vatten, olivolja och vinäger. Mixa tills du får den konsistens du vill ha. För att göra det tjockare, använd mer bröd, vill du ha den tunnare tillsätt mer vatten.

3.När du har fått önskad konsistens kan du använda en sil för att ta bort skal och andra bitar om du vill.

4.Sätt in i kylen för att göra den redo för en varm sommardag eller bara en god soppa att ta fram och äta när du vill. Vill du äta den så snabbt som möjligt är frysen i 20 minuter ett bra alternativ. Eftersom en Gazpacho äter du alltid kall …

Av Sofia

Medlem i Matkultur Coimmunityt